Лунен календар

Росица Бухова
Магично  пред огледалото януари  прави чудеса,
с мраз пише по стъклата много лично послание…
Като лунен календар действа на разума страстта,
сменя фази: нелогично - нежност в страдание…

В снега тур по планинския хребет, давай по нашему…
Глас на вятър звучи в тъмното като дихание…
Аз виждам как губиш височина, обичам по старому…
И чувствам, как дави студ на бездна в съзнание…

Между нас кал и тиня не броя / всички пътища млечни/
Ни звезди, ни скрежни перли болката лекуват…
Със стих поставям печат на душата… навеки вечен…
Залепям го с целувка зимна – виелична бурна…

Мъглата съставя  мечтание или речник ортодоксален…
Прочита твоя сън неволно с кожата нощ-разделителка…
Със сълзица прелиствам лунния календар… пасторален…
И знам – не ще забравиш нашето ложе… продължително!



Магьосник пред огледало януари,
С мраз пише на стъкло послание…
А страстта, сякаш лунен календар,
сменя фази: нежност в страдание…

Тур по снежния хребет на планина,
в тъмно на вятъра шепнещ гласа …
Аз виждам как губиш височина…
чувствам как дави бездна в студа…

Не броя кал и тиня между нас,
ни звезди, нито снежните перлици…
със стих поставям душевен печат,
лепя от мраз до зноя – целувчици…

Мъглата съставя речник-мечтание…
Прочита твоя сън неволно със кожа…
Сълза - прелиствам лунно календарие…
Знам – не ще забравиш нашето ложе...


Лунный календарь

Марина Алдон

Волхвует перед зеркалом январь и чародействует,
Морозом пишет на окне посланье очень личное…
А страсть, как будто лунный календарь… на разум действует,
Меняет фазы: нежность на страданье нелогичное…

У снега тур по горному хребту, пускай по местному…
Глас ветра слышно в темноте кромешной… да дыхание…
Я вижу, как теряешь высоту, люблю по-прежнему…
И чувствую, как давит холод бездной на сознание…

Меж нами грёз и миль не сосчитать (пути все млечные),
Ни звёздами, ни инеем жемчужным боль не лечится …
Стихами ставлю на душе печать… на веки вечные…
Скрепляю поцелуем зимне-вьюжным гололедицу…

Мгла составляет сонник иль словарь орфографический…
Читает сны твои невольно кожей ночь-разлучница…
Слезой листаю лунный календарь… сверхпоэтический…
И знаю – не забудешь наше ложе… не получится!

В тексте растворено стихотворение:

Волхвует перед зеркалом январь,
Морозом пишет на окне посланье…
А страсть, как будто лунный календарь,
Меняет фазы: нежность на страданье…

У снега тур по горному хребту,
Глас ветра слышно в темноте кромешной…
Я вижу, как теряешь высоту…
И чувствую, как давит холод бездной…

Меж нами грёз и миль не сосчитать
Ни звёздами, ни инеем жемчужным…
Стихами ставлю на душе печать,
Скрепляю поцелуем зимне-вьюжным…

Мгла составляет сонник иль словарь,
Читает сны твои невольно кожей…
Слезой листаю лунный календарь…
И знаю – не забудешь наше ложе…