Спокойно лень прошёл

Евгений Николаевский
Спокойно день прошёл
                Борису Пастернаку

Спокойно день прошёл. Недвижен воздух.
Сирень роняет душный аромат.
Жара спадает. Небо в крупных звёздах,
Как каждый год, как много лет назад.

В тот день в саду кустарник жёлтый цвёл.
Погиб поэт. Спокойно день прошёл.


Day quietly passed
                To Boris Pasternak

Day quietly passed in immovable air.
Lilacs let fall their stifling aroma.
The heat abates. Sky is in large stars,
As every year, as many-many years.

That day, in garden, a bush yellow flowered.
The poet perished. Day quietly passed.