Из Натальи Матюх Когда б не ты...

Алексей Бинкевич
Из Натальи Матюх

* * *

Когда б не ты, возможно, я была б
орешником иль сойкою лесною
и вместо кос светила бы листвою,
а вместо рук - смеялась в два крыла.

Когда б не ты, возможно, я была б
сопилочкой с калинового луга
иль лентою, завязанною туго
вкруг твоего пречистого чела.

Когда б не ты, возможно, я была б
тропинкою к родительскому дому
иль присягала маку молодому,
как верная и пылкая пчела.

Источником, что от жары ослаб,
русалочкою странной на Купала,
тем зельем, что Маруся накопала
когда б не ты, возможно, я была б...

Но ты на свете есть. И потому
я - женщина.


НАТАЛЯ МАТЮХ

* * *

Аби не ти, можливо б, я була
ліщиною чи сойкою у лісі
і замість кіс у світ світила б листям
чи замість рук сміялась в два крила.

Аби не ти, можливо б, я була
сопілкою з калинової туги
чи стрічкою, обвинутою туго
довкруг блідого чистого чола.

Аби не ти, можливо б, я була
всього лиш тінню батьківського дому
чи присягала б маку молодому,
яка я вірна і палка бджола.

Заклятою глибинню джерела,
русалкою чудною на Купала,
данням, що Чураївна накопала,
аби не ти, можливо б, я була...

Та є на світі ти. І лиш тому
я - жінка.

04.01.1978
Чернiгiв