И знаме, и песен!

Радко Стоянов 2
    На Хр. Ботев!

Ще пее Балканът хайдушката песен
и сабя ще свива бунтовен венец,
и буря гръмовна от свода небесен
ще сипе безмилостен дъжд от свинец…

Животът ти – мълния, словото – песен,
която взривява сърца и души,
която измива вековната плесен,
веригите робски разкъсва, руши!

Животът ти – подвиг, а словото – чувство,
което жарава разравя, гори,
което с магия на светло изкуство
далече разпръсква пламтящи искри!

Животът ти – воля, а словото – вяра,
която те кара на смърт да вървиш,
да пазиш завета свещен пред олтара –
народа поробен от смърт да спасиш!

Животът ти – знаме, високо развяно,
което зове: „Свобода или смърт!”
От ведрото слънце с усмивка огряно,
ни води по верен, спасителен път!