5. Згадаймо Петра Швеця

Анатолий Филимонихин
"Устань, вкраїнцю, із колін!.."

Пісня під бандуру або без супроводу.*
Слова - Петро Швець (1945-1999). 
.

1.
Гей, гей!..
“Устань, вкраїнцю, із колін (речитатив)
І спину розігни!..” -  (речитатив)
Лунає голос поколінь 
І доньок, і синів.
«Устань, вкраїнцю, із колін!
Устань, вкраїнцю, із колін!..»
Гей, гей!..

2.
Гей, гей!..
Кипить козацький гнів святий
На власних посіпак:
Неначе знов тут хан-Батий,
А мій народ - кріпак?!
Кипить козацький гнів святий!
Кипить козацький гнів святий!..
Гей, гей!..

3.
Гей, гей!..
Коли ж бо сили молоді
Народять "землетрус"
І Світлий вимурують Дім -
Такий, як мрияв Стус?
Коли ж бо, сили молоді?
Коли ж бо, сили молоді?..
Гей, гей!..

4.
Гей, гей!..
Вони ідуть, вони грядуть -
Ти чуєш, брате мій? -
І підмурівок вже кладуть
Исторії Новий!..
Вони ідуть, вони грядуть!
Вони ідуть, вони грядуть!..
Гей, гей!..

5.
Гей, гей!..
Устань, вкраїнцю, із колін (речитатив)
І спину розігни: (речитатив)
Крокує мрія поколінь
І доньок, і синів!..
Заради щастя поколінь
Устань, вкраїнцю, із колін!
Устань, вкраїнцю, із колін!..
Гей, гей!..

______________
* - З дозволу автора пісенний варіант тексту - Анатолій
Філімоніхін. Варіант мелодії - у літературно-художньому та суспільно-політичному журналі "Дніпро" №3-4, березень - квітень 2005 р., м. Київ.