Криваве свято

Соломия Галицкая
КРИВАВЕ СВЯТО

День перемоги — свято урочисте.
Цю дату відзначають навесні.
Велику перемогу над фашистом
Святкує пишно Маріуполь - місто.
Горять на його вулицях вогні.

Знаменний день парадом відзначають,
Марш перемоги ллється звід усюд,
Зі святом ветеранів повітають,
Їх подвиги славетні пам’ятають,
Палає в небі зоряний салют.

Але чума фашистська повернулась,
Накрила Україну чорна мла.
Ударив грім і небо похитнулось,
Загрозливим відлунням відгукнулось,
І кров’ю окропилася земля.

Та Маріуполь злу не підкорився,
Пригнічено навколішки не встав,
Перед фашистом мовчки не схилився,
А подвигами пращурів гордився,
Та свято перемоги відзначав.

Свавілля влади люди не прийняли.
Не побоялись клятих ворогів.
Їх беззаконню “НІ” своє сказали,
Георгієвські стрічки пов’язали,
Вони тим самим висловили гнів.

В руках Миколка квіти ніс барвисті,
Малюк звернув увагу на солдат.
Вони на танках їхали по місту,
Хлопчина посміхнувся бадьористо,
Довірливо подумав що парад.

Це їхали солдати України,
Зробив Миколка їм назустріч крок,
Узрів каратель стрічку на хлопчині,
Направив свою зброю на дитину,
Та без жалю натиснув на курок.

Миколка до забору похилився.
Каратель знов націлив пістолет.
Дитячий крик із ревом танків злився.
Він впав, та біля нього залишився,
В калюжі крові польовий букет.
…................................

Наводить сум палата лікарняна,
Тримає мати за руку дитя.
Забарвила сорочку кров багряна,
Кровоточить від кулі свіжа рана,
Але не згас вогонь його життя.

Підвів малюк зелені оченята.
“Чому ти плачеш?“, - неньку запитав,
Щоб правдою дитя не травмувати,
Матуся намагалася збрехати.
А син все зрозумів, та промовчав.

СОЛОМІЯ ГАЛИЦЬКА
(квітень 2015)