Да сее жълта пшеница

Радко Стоянов 2
  Народна песен

Димитър рано подрани,
рано ми на Гергьовден,
че закла агне шарено,
закла го и го опече.
Че си дворове измете
и си столове подреди,
после дюкяни отвори
и си кандило запали,
и се на Бога помоли:
-Бре дай ми, Боже, харижи
майчини черни угари,
бащини сербез биволи-
да сея черни угари
със бяла-жълта пшеница,
да пълня нови хамбари...