Андрей Вознесенский - Исповедь. Confession

Галина Девяткина
Well, what more do you need or to get after me?
A cast-iron fence. Or a smile that is dark.
But I’m - a grief music, your music is - spark,
You're the hell’s Apple, which isn’t for me!

Your name is overspread, that all continents have,
It is glorified. As the icon-burning lamps!
You are a happy music, I’m its dissonance.
What more do you want from me else to have?

You laughed: "Aren’t you Angel?" - I lied like a snake.
You told: "Be brave" – I climbed to the bedrooms.
You told: "Be the first" - I made me a genius,
What more do you want than from me just to take?

My board is exhausted long-lived dying date.
My last day is burning under your name.
My miracle’s music, that poison’s became.
What more do you want from my poor fate?

But under the shovel I’ll sing, don’t you blame:
“Let be fertilizer for garden of God
You’re the miracle’s music, but most is not!
You're vexation's case.  Without me play.”

And flinched up the curtains. And creaked the gate,
You  went out tired, without a will.
You told: "Love you so. No more can to deal.
What more do you want from me else again get? "...

                * * *

ИСПОВЕДЬ

Ну что тебе надо ещё от меня?
Чугунна ограда. Улыбка темна.
Я музыка горя, ты музыка лада,
Ты яблоко ада, да не про меня!

На всех континентах твои имена
Прославил. Такие отгрохал лампады!
Ты музыка счастья, я нота разлада.
Ну что тебе надо ещё от меня?

Смеялась: "Ты ангел?" - я лгал, как змея.
Сказала: "Будь смел" - не вылазил из спален.
Сказала: "Будь первым" - я стал гениален,
Ну что тебе надо ещё от меня?

Исчерпана плата до смертного дня.
Последний горит под твоим снегопадом.
Был музыкой чуда, стал музыкой яда,
Ну что тебе надо ещё от меня?

Но и под лопатой спою, не виня:
"Пусть я удобренье для божьего сада,
Ты - музыка чуда, но больше не надо!
Ты случай досады. Играй без меня".

И вздрогнули складни, как створки окна.
И вышла усталая и без наряда.
Сказала: "Люблю тебя. Больше нет сладу.
Ну что тебе надо ещё от меня?"...