Рамзи Нугманов. Жэй хэм яшьлек на тат. яз

Рамзи Нугманов
                Жэй хэм яшьлек

          Сандугачлы бакча турен
          Беркемгэ бирмэс идем...
          Эшем шэхэрдэ булмаса,
          Юл сарып йормэс идем.

             Берук шиклэнеп тэ куям:
             - Гел бэхет булмас,- димен;
             - Сандугачлы гелбакчалар
             Ел буе тормас,- димен.

          Белэмен ки, авылларнын
          "Кыш - буран" дигэне бар;
          Козен яуган янгырларнын
          Тенкэгэ тигэне бар...

              Бэлки шуна сойкемледер
              Матур сандугачлы жэй!
              Хэм ул яшьлек шикелледер -
              Фэлсэфи мэгънэле* шэй... 

     Иск.: 1) "Яшь" хэм "яшьлек" торле категория сузлэр. Яшь, русча "возраст", сан ягыннан зур булмаганда "тэн яшьлеге", олы яшьтэ "жан яшьлеге" белэн узенчэлекле;
            2) Янача "фэлсэфэ" тошенчэсенэ таянганда, яшьлекне жэй белэн чагыштырып була. Шигырьнен фэлсэфэсе дэ шунда.
            3) "шэй"- эйбер, нэрсэ.