Flies of Passage

Mahalingam
Snow is drifting like fluff…
That’s famished flies all around,
Critters must have had enough,
They fly away, southbound.

Suddenly, gone are the flies
From our bedrooms and kitchens,
To the sunlit paradise
Of palm-trees, cypress, and beaches.

Southern shores, what a charm:
Sunshades, bikinis, panamas.
Need no hothouse to farm
Coconuts, grapes, and bananas.

Stronger in body and soul,
Thinking of daisy and clover
Too well-fed even to crawl
Critters are flying back over.

So that, buzzing the ear,
Flies could annoy us and pester,
So that, clapping in cheer,
We drive them off ever bester.

------

Перелетные мухи

Падает снег, будто пух,
В воздухе вижу я стаи
Проголодавшихся мух —
Мухи на юг улетают.

Мухи покинули вдруг
Комнаты, кухни и спальни,
И потянулись на юг,
Где кипарисы и пальмы.

Очаровательный юг,
Всюду белеют панамы,
Нет ни морозов, ни вьюг,
Есть виноград и бананы.

Выправив тело и дух,
Вспомнив ромашку и клевер
Стаи упитанных мух
Вновь потянулись на север.

Чтобы, тревожа досуг,
Нежно жужжать возле ухов,
Чтобы маханием рук
Мы отбивались от мухов.

Тим Собакин