Джон Китс Сонет 27 Как благодатна Англия!

Наталия Корди
Как благодатна Англия! Не надо
 Земли другой, в её простор влюблён
 С лесами статными, где испокон
 Ветра поют возвышенно баллады:
Но иногда альпийские громады
 Мне видятся в мечтах как вышний трон,
А италийский синий небосклон
 Отдохновеньем от мирского взгляда.
Как благодатна Англия; слывёт
 Она заслуженно душевным краем
 За скромность чувств невинных верных дев:
Но часто я огнём воспламеняем
 Бездонных глаз и страстных губ напев
 Влечёт меня в поток июньских вод.

John Keats

 Happy is England! I could be content
 To see no other verdure than its own;
 To feel no other breezes than are blown
 Through its tall woods with high romances blent:
 Yet do I sometimes feel a languishment
 For skies Italian, and an inward groan
 To sit upon an Alp as on a throne,
 And half forget what world or worldling meant.
 Happy is England, sweet her artless daughters;
 Enough their simple loveliness for me,
 Enough their whitest arms in silence clinging:
 Yet do I often warmly burn to see
 Beauties of deeper glance, and hear their singing,
 And float with them about the summer waters.

 1816/1817