Станка Пенчева Приручённый Опитоменият

Красимир Георгиев
„ОПИТОМЕНИЯТ” („ПРИРУЧЁННЫЙ”)
Станка Михайлова Пенчева (1929-2014 г.)
                Болгарские поэты


Станка Пенчева
ОПИТОМЕНИЯТ

Ще си отръскам козината, като мокро куче,
заради чуждите очи – опашка ще засуча,
ще се подписвам по огради и дървета,
ще гоня котки,
ще съм псе сред псетата.
И много рядко, в мразовити зимни нощи,
когато умните лежат на топло и се пощят,
ще се измъквам сам във снежната пустиня
под небеса оцъклени, дълбоко сини
и цял настръхнал – от студа, от още нещо –
ще чакам да завият тъмните гори отсреща
и гърлото прегракнало,
раздрано без пощада,
със вълчи глас
на вълците ще се обади.

               2011 г.