Юлияна Донева - Предпенсионно

Юлияна Великова
ПРЕДПЕНСИОННО

 Посветено на колежките ми!

Моички  ще са градските улици,
витрините бляскави, пазарът и той…
След трийсетгодишен труд ежедневен
най сетне и аз  да  намеря покой.
Няма да ставам сутрин във седем,
да тръгвам в седем и двайсет и пет,
ще се изтягам в леглото до късно,
без да търча след автобуса проклет.
Пред мен е денят. Още по хладно
ще посетя магазина отсреща,
хляб ще си купя, какво там  е нужно,
пък нека отсетне да става горещо.
Ще съм си в къщи. Удобно облегната,
ще  се подслаждам с плодов кисел,
бавничко ще си бродирам гоблена
и с кеф ще си слушам „Болеро” от Равел.
А дойде ли обед, ще почна да готвя:
Сърми ще направя и риба на скара.
На съпругът си пък мусака ще приготвя,
че риба подуши ли, все ми се кара.
И торта от време навреме ще правя,
не, че обичам – заради него.
Ще му прислужвам, ще му угаждам,
само да щади и моето его.
Защото и аз интереси си имам.
Кривне ли слънцето малко на запад,
обличам си роклята, чантата вземам  -
пред блока клюкарките нека ме зяпат.
Аз ще изляза.  Двете със Миката
ще минем „Търговска” открай до край.
А после ще свия към библиотеката –
щом мина край нея, сърцето не трае.
И няма да бързам, кой ще ме гони?
Подбирам си книгите една по една,
после записвам си няколко тома
и се прибирам доволна в дома.
Ето най сетне денят е приключил.
Вечерта – филмът.  Не съм уморена,
ще спя през нощта, а тя е тъй дълга…
А утре пак същото – разходка, гоблена…
И утре…  и в други ден… Всеки ден – същото!
Накрай ще ми писне,  зная си аз.
Ще седна сама дълбоко замислена
и с тъжно сърце ще си спомня за вас.

2004год.