Цвыркуновае лета

Наталья Касперович
                Прысвячаецца маёй найлепшай сяброўцы Марушка
                Галіне Аляксандраўне
            
                Завязала ў пакуначак
                Акраец хлеба -
                У другі ж клуначак
                Пляшку вады трэба.
                Гайда па лекі-травы!
                Зморшчу хітра нос:
                А дзе тут заявы
                На духмяны меданос?
                Выдаўся сёння дзень
                Ды цвыркуновы:
                Гудзе шэршань-авадзень,
                Заядлы вораг каровы.
                Ды раптам сонца -
                Скок за аблачынку:
                Не свяціць жа бясконца -
                Трэба і хмурынка.
                Але ж і трашчаць цвыркуны,
                Летнія конікі!
                Скача лета на кані,
                Што завецца сонейкам.
                Назапасіў Іван-чай
                Духмянага мёду.
                Носам у букет нырай -
                Задыхнешся,яй богу!
                А пчолкам - хоць бы хны!
                Яны дыхаюць лёгка,
                Калі нат мяды
                У хабатку і лёгкіх.
                І спявалі пчолкі
                Песню-вяснянку -
                Гэта не ў стозе іголка
                І не азбука-марзянка.
                -Хабаточак,хабаток,
                Добра ім п'ецца
                Той салодкі нектарок,
                Што мёдзікам завецца.
                Так спявалі пчолкі
                І зумкалі:зум,зум.
                Не адгадала я толькі,
                Што значыць шум-зум.
                Трашчаць на ўсю сілу -
                Не замінаюць і дажджы1
                Спявайце,мае мілыя,
                Сёння і заўжды!
                Ізноў ідзе дождж,
                Мочыць лекі-травы,
                А цвыркуны,анягож,
                Правяць свае балі.
                Трашчаць у полі
                Сярод ніў залатых,
                Ды на прасторы-волі
                Не бачна вас,малых.
                Ужо ж і аглушылі
                Трэскам-спевам так,
                Але ж і лету паслужылі,
                А без вас нам аніяк!