Little Seagull - Delusion Song - Маленькая чайка

Светлана Волкова Атаниэль
   She
   is dancing in the night,
   She's covered with the light,
   That's coming from inside.

   See
   her hairs are gold and bright,
   Her skin is smooth and white.
   She's piercing through your heart,
   It's tearing you apart.

No choice at all, little seagull.
You'd better say farewell right now
And leave her alone while she's dancing...
And as she danced, you turned around
And saw no trace on darkened sand -
As though she drifted in the air
and touched no ground.


   Now
   you simply cannot sleep,
   Your thoughts are jumping steep,
   Your passion's strong and deep...

   You
   like crazy all the time,
   You hang around and sigh,
   You've got your inner strife,
   You've lost the taste of life.

     Check
     what you see...
     Check
     what you feel,
     a-hara-hara,

     If it's your imagination,
     Only your own mind's creation -
     Be
     aware
     of this trap!

But for what we need awareness?
Where is norm and where is madness?
This whole life is but delusion.
What we're gaining, what we're losing?

One fantasm or another?
Choose the honest fiction rather.
What's the price of usual living,
Usual things and usual thinking?

Throw it all away -
and dive
into your dream!

You've got your choice, little seagull -
To say farewell or say hello
And join her in whimsical dancing...
And then you kissed her fragile hand
And layed her down on darkened sand...
You felt you drifted in the air,
and touched no ground...

перевод:

Наваждение.

Она
Танцует в ночи,
Облаченная светом,
Что исходит изнутри.

Взгляни -
Ее волосы сияют золотом,
Ее кожа светла и нежна.
Она пронзает твое сердце насквозь.
Разрывает тебя на части.

Выбора нет, маленькая чайка.
Лучше сразу попрощаться –
И оставить ее, в одиноком танце.
И, пока она танцевала, ты обернулся –
И не увидел следов на затененном песке.
Словно она парила в воздухе,
Не касаясь земли.

Отныне
Ты просто не можешь спать.
Мысли безудержно скачут.
Страсть твоя сильна и глубока.

Ты
Похож на безумца,
Слоняешься без дела, вздыхаешь,
Внутри тебя идет борьба.
Ты утратил вкус к жизни.

Но проверь –
Что же ты видишь…
Проверь –
Что ты чувствуешь.

Может, все это – плод воображения,
Творение твоего разума?
Остерегайся
Этой ловушки!

Хотя… Чего ради остерегаться?
Где норма и где безумие?
Вся жизнь целиком – не более чем наваждение.
Что мы теряем, что приобретаем?

Один фантазм или другой?
Так лучше уж выбрать откровенную фикцию.
Какова цена обыденного существования,
Обыденных вещей, обыденного мышления?
Отбрось все прочь,
Окунись
В мечту!

У тебя есть выбор, маленькая чайка –
Прощаться или приветствовать,
Слиться с нею в причудливом танце.
И ты поцеловал ее хрупкую руку,
Возлег с нею на затененный песок.
Ты почувствовал, что паришь в воздухе
И не касаешься земли.

2013