Зинаида Торопчина - Не звони...

Юлияна Великова
Не звони...

            Навеяно стихотворением Геннадия Щёголева
            "Любовь не вернётся"
            http://www.stihi.ru/2015/05/23/6755

Вспоминаю прощальную встречу:
Заливались в саду соловьи,
Я спешила к тебе, в этот вечер
Ожидала признанья в любви.

Познакомились зимней порою,
Но тепло было рядом с тобой.
И казалось тогда мне, не скрою,
Что ты пОслан самою судьбой.

Нам не страшен мороз был и ветер,
Мы бродили с тобой допоздна.
Для меня ты был лучшим на свете,
И в душе расцветала весна.

А весной  -  вся природа в дурмане,
Оттого сердце бьётся сильней.
Я надеялась: встреча та станет
Самой памятной в жизни моей.

Но ... был холоден ты в этот вечер.
Женщин всех обвиняя, браня,
Изрекал прокурорские речи
И старался обидеть меня.

Не давал ты сказать мне ни слова,
Мол, слова мои  -  ложь и обман.
"Не звони,  - бросил мне,  -  будь здорова!
Закрути с кем-нибудь свой роман!"...

Я страдала, обиду терпя.
Но помог всё понять только случай:
Повстречала недавно тебя
С моей бывшей ... подругою лучшей!



Превела на Български: ЮЛИЯНА ДОНЕВА

НЕ ЗВЪНИ...

Припомням прощалната среща:
В градината пеещи славеи
Аз бързах към теб тази вечер
в очакване любовно признание.

Запознахме се с тебе през зимата,
но редом с теб, беше ми топло .
И стори ми се, не крия,
че от съдбата си пратен.

Не ни плашиха вятър , ни студ,
до късно ний бродихме с тебе.
За мен, на света, бе най хубав
и пролет в душата цъфтеше.

А пролетта – цяла в омая
и сърцето ми биеше силно.
И срещата , мислех, ще остане
най паметна в моя живот.

Но… ти бе студен тази вечер
и всички жени обвиняваше.
Изрече прокурорските си речи
и постара се да ме обидиш.

Не даде да кажа ни дума,
словата ми били измама.
„Не звъни, - подхвърли – бъди здрава”
Завърти романът си с друг”!

Аз страдах, търпях ти обидите,
но всеки случай разбрах:
Неотдавна аз срещнах те теб
с моя бивша … приятелка добра!