Райското пръскало - Небесный водопад

Мария Шандуркова
РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО
(Водопад под връх „Ботев“)

Сълзите на Бога се стичат по мене –
небесна вода по измъчен гранит...
Под струите светли душата ми стене,
че огън във нея все още е скрит.

В скалите и в камъни- древни юмруци,
застинали в бой между огън и лед,
аз тайната търся сама да отключа,
и страшни безумства  в отколешен век.

Молитвено длани издигам нагоре,
посипва ме водният бисерен прах
и сякаш Поетът велик  ми говори:
„Заставай далече, високо над тях!“.

Потрепнаха устните, песен целунали,
просветнаха струите тънка вода,
те сякаш въжета от рая са спуснали,
в небесния купол камбани звънят...

Как искам камбаните аз да забия –
тревога за лумнал във мене пожар,
но кротки водите се стичат и мият
скалата гранитна по пътя си стар...

1982 г.
Мария Шандуркова


Небесный водопад
(водопад у горы «Ботев»)
http://www.stihi.ru/2016/01/03/5270

Перевод Александра Борисова

Слезою от Бога во мне протекает
Небесная влага на тёмный гранит…
Под светлыми струями сердце всё стонет
Как будто огонь тот во мне ещё скрыт.

В тех камнях и скалах Кулак обретая,
Застыли в борьбе между льдом и огнём,
Я тайну ищу и опять открываю
Те страшные битвы прошедших времён.

Молитвенно руки наверх поднимаю,
Слетают алмазы из водной груди
И будто великий Поэт возглашает:
«Ты ввысь поднимись и за нами иди!»

И дрогнули губы, ту песню целуя,
Струями покрыта, сверкает скала,
Они будто нити, из  рая спускаясь,
Звонят в небесах там все КО-ЛО-КО-ЛА.

О, как я хочу, чтобы звоны звучали,
Вновь в сердце тревогою вспыхнул пожар…
Но тихо всё воды текут, омывая
Гранитные скалы по древним горам.

Юмрук – Кулак, высочайшая вершина Балкан, переименованная в 1950 году в вершину Ботева

Фото: Райското пръскало (Небесный водопад) Стара планина, Болгария; фотография автор: Пенчо Илиев, Болгария,