I ще один ранок у Галичинi...

Константин Матаков
***

I ще один ранок у Галичинi
Бiла Богородиця в око упадає
Ти – мандрiвниця, iдеш по дорозi
З щирою душею прийшла Пречиста

Я мрець i кажуть: земля пером
Тiло є тiльки труна для серця
Щохвилi, щодня, щотижня, щороку,
Марнувати життя – i бiльше нiчого

Але наприкiнцi хочу промовляти:
Ти була поруч, аби показати
Менi мого першого метелика, Мати,
Ти була поруч, коли я робив
Першi крокi на землi та небi

Усiм по-справжньому свiтлим речам
Я навчився, прислухаючись до Тебе
Ти дiлила зi мною грiшним все те
Що робило Тебе Дiвою Пресвятою
Правдивiсть, чуйнiсть, умiння пробачати
Доброту, радiсть, i насамперед – терпiння

Дякую, що завжди Ти дарувала менi захист
Називала в тишi своїм маленьким янголятком
Незважаючи на: я – гниття та мерзота
Дякую, що брала мене на руки, Царице,
Мудрими, сильними, м`якими руками
Коли я прагнув пригорнутися до пекла
Дякую, що летiла до мене щораз
Коли почула мiй жалiсний лемент
I неодмiнно приходила на допомогу
Коли я потрапляв у халепу знову

Дякую, що допомагала сьогоднi знаходити
Дiйсну внутрiшню красу в людинi
Дякую за переконання, що можу я зрости
Якщо тiльки буду вiрити в Господа Христа
Так, як Богородице, вiриш у мене

Ти дала менi стiльки впевненостi, Невiсто,
Щоб зустрiчати всi бiди без чорного страху
Я розумiю, що душi зараз варто
Просити в Тебе пробачення за все.
Адже Ти пам`ятаєш: дорогоцiнна дитина
Приносила Тебе набагато скорбот

Теперь я знаю, на якi величезнi жертви
Ти йшла заради нас, благовiщення Мати,
Я б загубився без Тебе, Благодiйнице наша.
Ти показала нам рай, повний любовi i див,
Шлях до радостi Рiздва i Великодня
I нехай увесь свiт знає, де Марiя:

Мати моя, найкраща Мати,
Хвала i шана Тобi нескiнченнi!

..I ще один ранок у Галичинi
Бiла Богородиця в око упадає..

        100715   23.40



На фото - статуя Богородицы (Тернопольская область, Украина)