Улететь!

Евгений Николаевский
Улететь!

 Передо мною море да небо.
Плыву в неуютную синь.
Был здесь и ты. И где только не был –
Сколько морей и пустынь!

Полвека прожито. Полмира пройдено.
Годы цветными пятнами.
Над головою небесная родина
Далями необъятными.

Небо покрыто будничной пылью,
Если в окошко смотреть.
Дал бы Господь хоть бумажные крылья –
Прыгнуть и улететь!

Только в истории не бывало
Слишком удачливого Дедала.
Лучше уж ждать от судьбы удара,
Припоминая дерзость Икара.

Значит, спокойнее будем.
Время лететь не пришло.
Сначала – отдать людям
Накопленное тепло.

И лёгким – в дорогу, по ветру,
Куда глаза глядят.
А листья осенним приветом,
Как воспоминанья, летят. 


Fly away!
(underwriting, not translation)

Before my eyes – only sky and sea.
I flow in uncosy blue.
You were here too. And where have you not been?
How many deserts and seas!

You live half-century. You passed half-world.
Years are seen as colored spots.
Heavenly Motherland is over your head
With unbeleiveable distances.      

The sky is covered with weekday dust,
If you watch it in window.
O Lord, give me paper wings:
To jump and fly away!

Only the history has not seen
Too lucky Dedalus.
It’s better to wait the fate’s blow.
Remembering audacity of Icarus!

So we’ll be calm:
It’s not the time to fly.
First, we must give to people
Accumulated heat.

And light – for the wind,
Where look our eyes.
And leaves with fall “Hi!”
As a reminder, fly away.