Розмалюй мен, тату, веселку...

Александра Жукова Головаш
Мені наснилася без кольорів веселка…
Я так злякалася…Я плакала вночі…
І зранку телевізор: «Перестрєлка!
Є жертви!»… Досить! Досить!..Замовчи!
Я чути вже не можу про ті жертви!..

…Я прислухаюся до кроків … Татку, ти?!
І двері відчиняю настіж вперто -
Не зачиняй, матусю, в хаті самоти !..
Нехай тікає, хай біжить із хати –
Вже нажилась із нами, клята! Хай іде!

…Я двері відчиню – ось-ось вже й тато…
Війни нема! Ура! Нема війни ніде!..
Мій тату! Таточко! Татусю!
Як я чекала!..
                Я чекаю…Йди вже! Йди!..

…Без кольорів веселка…Я боюся…
І мама так боїться самоти…

…Ти замість нас тримаєш у своїх обіймах
Холодну сталь із пеклом на замку…
Коли ти там – країна спить спокійно…
Я розумію, татку…
               
                … А в садку,
У нашому садку достигли вишні, тату!
Ми з мамою збирали вчора їх…
Ой, як же хочеться з тобою позбирати
Усі – усі домашні врожаї !..
Придумала! Я намалюю все – й садочок,
Город із грядками я намалюю теж
І відішлю тобі…туди…А квітів хочеш?
Я вже малюю!..
               
                …тебе кицька жде…
Не хоче їсти наша бідна Василинка –
Чекає на хазяїна… Татусь!
А, може, прийдеш, ну, хоч на хвилинку?..


…А я віночок на Купала вже плету…
Пущу на воду ввечері віночок –
І хай на ранок він до тебе припливе,
Бо женихів мені ще рано…

                …Татку, хочеш,
Я намалюю своє платтячко нове?
Його до школи вже придбала мені мама…
Так, скоро в школу…Йду вже в другий клас!
Я розумію, що піду ізнов так само,
Як і минулоріч…Без тебе…

                …Татку, нас
Уже навчили (чуєш?) множення таблиці!
Ти повернешся через сім на дев`ять днів!

…От тільки знов без кольорів веселка сниться…

…А Василинка так ганя чужих котів!
Так смішно!..

                Татку, мама плаче…
Приходь вже швидше - маму пожалій…
Ні, ти не думай – мама в нас терпляча,
То лопнувся терпець мені, малій…

…Вже й Дід Мороз приходив…краще б тато…
Загадую бажання раз по раз…
Я сім на дев`ять вже втомилась рахувати…

…Татусь! Я закінчила другий клас!
І закінчила, татку, (чуєш?) на відмінно!
Ти радий? Хочу, щоби ти радів!

…У табір їду! Наша перша зміна!

…і, може, від своїх втечу я снів?..
От тільки раз, татусю, мні наснилось,
Що ти мене так міцно обійняв!..
Я чула, як у тебе серце билось…
Та не почула, що мені сказав…

…А я почути хочу хоч би одне слово!
В таблиці множення закреслені всі дні…
І вишні достигають, тату, наші знову…
…Веселку розфарбуєш, таточко, мені?..