КОЛИ

Валентина Петроченкова
Коли, омріяна  віками,
В старий буремний Петроград
Ввійшла весняними громами
Моя нова Країна Рад;

Коли в обмотках і голодні
Мої батьки у бій ішли
І наше сонячне сьогодні
Крізь смерть і горе пронесли;

Коли, покриті сивиною,
Ішли учитися в лікбез,
Руками зміни молодої
Звівсь Комсомольськ і Дніпрогес;

Коли на зведені заводи,
На землю, сповнену снаги,
Забрати світло і свободу
Прийшли скажені вороги;

Коли зсушить криваві роси
Піднявсь стіною мій народ;
Коли, йдучи на смерть, Матросов
Закрив собою вражий дзот,

Мене ще не було на світі,
По тих шляхах не я пройшла,
Проте, якби все повторити
Це довелось, я б тільки так жила!

Якщо чогось зробить не сила
Для тебе, рідний краю мій,
Я залишу на зміну сина,
Щоб цвів ти в величі земній.

Газета  «За Радянський фільм», 1967 рік.