По вагону... - Ки улавть вагонса... Билингва

Николай Тюрькин
"По вагону поезда старушка…"
 
По вагону поезда старушка
В мужской куртке и сапогах убогих
С протянутой железной кружкой
Желала всем счастливой дороги.
 
А цыганский мальчик следом
Шёл со старенькой гармонью;
Про страдания песню пел он,
О боли душевной огромной.
 
В камуфляжной форме вскоре
Сорокапятилетние с гитарой
Песни исполняли героев
О подвигах под Кандагаром.
 
На колёсах полны вагоны-залы,
Где в движении льются песни,
И встаёт комок в горле - жалость,
Словно из Афгана вновь везут груз 200.
 
Чувством светлым и чистым,
Сопережевая  минуты,
Многие подают артистам.
В дороге песни и люди живут так.
 

13.04.2013


"Ки улавть вагонса фкя бабанясь..."
 
Ки улавть вагонса фкя бабанясь
Алянь курткаса и сязендьф кемоса
Венептьф кружканянц мархта малаткшнезь,
Арьсесь павазу ки сембонди.
 
Мельганза мольсь цыганонь цёранясь
Сире гармониянц мархта лафтуса,
Ризфнень колга сон моразевсь
Оцю ваймонь сярядемать ашуса.
 
Курок ни камуфляжень формаса
Колма аф пяк эряфкшу алят гитараса
Морхнень геройхнень ни морасазь
Тевснон колга Кандагарть маласа.
 
Кшнинь шарыхнень лангс пяшксет залхне,
Шудихть моротне коса ардомста,
И арай поколь къргапарьса,
Прокс Афганста оду усксть цинкань лазкснень
 
Валда и ару мяль цифторды -
Ся марс аф ламос ризназевсть ломаттне.
Ламотне макссихть артиcтненди.
Стане ки лангс эряйхть моротне.
 
13.04.2013 (стихотворение написано на мокша-мордовском языке)