Let it go

Мария Помазан
Відпускати давноминуле, не створюючи фотокопій.
Діставати зсередини, ховати в землю, відспівувати упокій,
Вибачатися, пробачати, поставити врешті хреста,
Віддати себе Христові.
Відпускати плюсквамперфекти: були балакали, бачили були,
жили-були, були помирали. Народжувати
Дітей - хлопчиків та дівчат.
Пам'ятати минуле, зробити його законним.
Плакати в певні дати. Дати знати про нього -
Колись бо на небі зустрінуться і побратаються.
Відпускати минуле, випускати його до зовнішніх
Шарів серця, слоїстого, ніби штрудель,
Із підсвідомості сповільненої дії,
З болю, що сповільнює простір -
До теплих грудей, з котрих воно
Виллється молоком, яке вже ніхто не питиме,
Стане птахом і полетить.
І в тому місці, де він собі відштовхнеться
Посадити мальви та чорнобривці,
Щоб знати, куди приходити серед жовтня,
Щоб знати: йому ж бо буде що їсти,
Якщо він повернеться.
Тоді хтось темний, страшний, із запахом порожнечі
Вивільнить твої руки, припинить давити легені,
Творити твої сновидіння, що марили стільки років,
Аж стільки років прощення гріхів.
І ти зрозумієш, що ось воно,
Воно в тобі визріло, досі незриме, спотворене,
Забите, захекане, змучене браком кисню
Друге дихання
Світла,
Добра,
Любові.