Tango tis Nefelis

Елена Буевич
Следећи пут,
кад нестанеш,
бићу јака.

Али оваj „Tango tis Nefelis“…
У њему је поента,
он је увек негде поред,
поткрада се неприметно,
пузи невидљиво,

и – право у срце,
у аорту,
па у леву комору,
и пре него што почне!

Није требало да га играмо,
није требало да га слушамо
jедне летње вечери,
уз отворени прозор
(на Јутјубу)...

Једном, у будућности,
у непознатом граду,
на улици испред кафане,
у гужви коју праве туристи,
може да се деси нешто непредвидиво:

-Хej, мала, за микрофоном,
не певај сувише тужно!

Ова екскурзиjа
не мора да се заврши
са jедном умрлом,
чиjи срчани залиcтак
није издржао на свом задатку
на краjу твоjе песмице…


на русском


TANGO TIS NEFELIS

Следующий раз,
когда ты исчезнешь,
я буду сильной.

Но это „Tango tis Nefelis“…
Всё дело в нём,
оно всегда где-то рядом,
подкрадётся неприметно,
подползёт невидимо,

и — прямо в сердце,
в аорту,
в левый желудочек
и ещё прежде, чем начнётся!

Не надо было его танцевать,
не надо было слушать
летним вечером
у открытого окна
(на youtube)…

Когда-нибудь потом,
в неизвестном городе,
на улице возле кафешки,
где столпились туристы,
может случиться непредвиденное:

- Эй, малышка с микрофоном,
не пой слишком печально!

Эта экскурсия
не должна закончиться
для одной умершей,
чей митральный клапан
не справился со своей задачей
в финале твоей песенки…