На Замкавай гары

Людмила Мищенко
Старажытны гарадок Чачэрск у Беларусi маляунiча раскiнууся на на высокiм беразе калiсьцi паунаводнай ракi Чачоры, якая нясе свае воды у Сож...а Сож улiваецца зусiм непадалёку у Дняпро.Упершыню Чачэрск упамiнаецца у Iпацьеускiм летапiсе у 1159годзе. Замкавая гара, зямельны вал, астаткi рова - гэта усе, што захавалася сёння ад некалi магутнага умацавання радзiмiчау. Ды прыгожыя i дзiвосныя краявiды беларускай зямлi, на якой жывуць сення працавiтыя и таленавiтыя людзi...


На высоким правым беразе Чачоры,
Дзе радзiмiчы свой мацавали род,
Ноччу у вадзе палаюць зоры,
Сонца усходзiць,плавiцца заход.

Мяккаю ружоваю прахладай
Апускаецца у раку прамень...
I мiIнулых бiтвау кананады
Над гарою стынуць, нiбы цень.

Вал зямельны, роу бяздонны у цемры,
Зданi старажытных плынных вод,
I гадоу мiнулых сiвы стораж-пернiк
З Замкавай гары глядзiць на усход.

Жыве гiсторыя у мясцовых плясках,
I застыла ратуша на плошчы,нiбы зной...
З Замкавай гары туман нябачны
Засцiлае даль бясшумнай чарадой.

Родная зямля над ласкавай Чачорай,
Мацней i прыгажэй, у радасцi жывi!
Маленькi старажытны мiлы сэрцу горад
На межах трох дзяржау,на бацькавай зямлi.