Той мълчи

Ани Монева
Той мълчи, отдавна мълчи,
от годините онемял.
Във очите му топли искри,
а дълбоко в душата печал.

Има  олющен прозорец
и  маргарити в пердето.
Приятел е с вятъра порещ,
който му носи къс от небето.

Денем става невидим,
тишината му го поглъща.
Само споменът свиден
кръжи в остарялата къща.

Вечер прилича на залез
с тъжно-топлия си цвят,
писък в  луната догарящ,
въгленче в тесния свят.

Сутрин отново е болка,
а зениците му черен грак.
И се пита,  още колко
ще осъмва в този град.

Той мълчи, така си мълчи,
стиснал в юмруци ръце.
Тогава и въздухът горчи,
обвил сакатите нозе.