Dlaczego..?

Алла Польская
DLACZEGO..?

Dlaczego ciagle ktos mnie obraza,
Czy jakis powod do tego dalam?
Za kazdym razem mnie przeraza
Bezpardonowosc, ktorej nigdy nie akceptowalam.

Dlaczego ktos uwaza, ze mu wszystko wolno,
Czyz w sposob ten nalezy czyjas godnosc deptac?
Za kazdym razem jestem niespokojna,
Tak trudno mi byc soba i racje swoje udowadniac.

Dlaczego teraz jest, jak nigdy, trudno,
Czyz w sposob zamierzony ktos rujnuje mnie?
Za kazdym razem mi gorzko i paskudnie
Z tej slepej bezradnosci, ktora moze kiedys minie.

Dlaczego Boze tak dlugo w modlitwie,
Czyz nie potrafie wymodlic tej skruchy?
Za kazdym razem przemijam w gonitwie
Szukam szacunku, a dostaje jego okruchy.

20-12-2015
                ***

AP(wersja oryginalna)