Концерту Сибелиуса - Концертти... Билингва

Николай Тюрькин
ПОСВЯЩЕНО КОНЦЕРТУ ДЛЯ СКРИПКИ С ОРКЕСТРОМ PЕ МИНОР OP. 47 (Я.Сибелиуса)
https://youtu.be/ig1Ntq034x8д
 
Скрипка звучит тревожно,
Как человеческий голос.
Мурашки бегут по коже,
Лечу в музыкальный космос.
 
В пустыне  заснеженной северной
Мрак побеждают ноты.
По скалам играют веером
Лучики солнечной плоти.
 
Ползут  они вверх - поднимаются
И вырастают в жар-птицу.
Искренне скрипка  старается
Чувствами  в звук отразиться.
 
Солнце разлилось на фьорды,
Нарастает арктический ветер,
Ледяные звенят  аккорды.
Попадаем в волшебные сети.
 
Опускается Солнце быстро,
Тени скал поглощают блеск света.
Танец троллей играет чистый .
Предо мной оживают легенды.
 
Луч упал вдруг на шапку заснеженную,
На прощанье залив всю округу,
Подарил света песнь торжественную…
Засияли огни с дивным звуком.
 
Лепестки всех цветов заиграли -
Огоньки чародейки лисички
Сверкают в ночной вуали,
В небе бьются герои мифические.
 
Вьюга песню внезапно сменяет,
Ветер  с ног валит странников,
Вновь и вновь путь пройти заставляет,
Тот, что задуман был ранее. 
 
Гимн поётся природе суровой,
Камню, дереву, снежному краю.
Верю искренней музыки слову,
В душу которое проникает.
 
Скрипка звучит тревожно,
Как человеческий голос.
Мурашки бегут по коже,
Лечу в музыкальный космос,
И сознанье души уже светится,
Огоньками концерта Сибелиуса.
 

2012 г. - 15.12.2013 г.


ЛЕМС ПУТФ КОНЦЕРТТИ СКРИПКАНДИ ОРКЕСТРАТЬ МАРХТА PЕ МИНОР OP. 47 (Я. Сибелиусть)
 
Пичедезь карзись кайги
Ломанень эхянь вайгяль.
Кеподи поназе унксонек,
Венели повонь музыкать.
 
Ловияф вастса северса
Нотатне  сяськихть шобдать.
Налхкихть кев пандова веерса
Ёмла цильфкятне шинь пондать.
 
Вяри синь куцихть-кеподихть,
Толгасна арайхть тол-нармонькс.
Карзись вачкотькшни седиге
Ломанень мяльхнень марнек.
 
Фьордатнень лангс шись валозевсь,
Арктикань вишкоми вармась,
Эень аккордатне марязевсть.
Ёфксонь туфкссь мялезень салась.
 
Шись курок валги ни алу,
Панттне шить цильфнень ни нилендихть.
Трольхнень кштимась ушедсь ару,
Айнемат эреклайхть ингольден.
 
Фкя цильфсь прась пандть лов вазьти,
Вандолгодсь перьфсь мекольцеда –
Валдсь вярьдень вайгяльхть кази…
Эвондасть пиндолксне менельса -
Северонь весь панчфокс панжи.
 
Налхкозевсть тюснень лопасна -
Келазень ляценкшнеф толхне.
Китьксне къфчиихть шобдаса –
Менельса тюрихть геройхне.
 
Апак учт порфсь мор вайгяльть  полафтсь,
Прафни  вармась эрь молить лафчекшнефть,
Эрьфни колай и кошаркшни одукс
Ётамс эрявикс киснон арьсекшнефть.
 
Кайги гимнань морсь кяжи перьфпяльти,
Панда пяльксненди, шуфттненди, масторти.
Кеман мон седи ваксстонь тя кяльти,
Кона эряй тнярс, пачкотькшнезь ваймоти.
 
Пичедезь карзись кайги
Ломанень эхянь вайгяль.
Кеподи поназе унксонек,
Венели повонь музыкать,
И цитнай ёжесь ваймозень, вельмоси
Толхнень эзда концертть Сибелиусть.
 

2012 к. - 15.12.2013 к.
(стихотворение написано на мокшанском языке)