Учись прощати

Олександр Мачула
(притча) 

          “Прощайте, і прощені будете” (Лука 6,37).
          “Якщо ви будете прощати людям гріхи їх,
          то простить і вам Батько ваш Небесний,
          а якщо не будете прощати людям гріхи їх,
          то і Батько ваш не простить вам гріхів
          ваших” (Матф. 6,14-15).
          “Будьте один до одного добрі, співчутливі,
          прощайте один одного, як і Бог во Христі
          простив вас” (Еф. 4,32).


Давним-давно до Вчителя прийшов юнак
і попрохав навчить образи забувати.
Старий у вуса посміхнувся, знаю як,
та запросив він парубка сідати.

Порадив хлопцеві з собою міх носить
і кожен раз, коли відчує він образу,   
підняти камінь і в торбину положить
та далі рухатись, тамуючи відразу.

Невдовзі той же самий молодик
прийшов до Вчителя з наповненим мішком.
Камінню втратив він тяжкому лік,
не міг вже вільно рухатись пішком. 

Тоді Учитель залишить тягар дозволив
й до учня він повів наступну мову:
Я хочу, щоб урок ти цей засвоїв
та пам‘ятав про кожне моє слово.

Всяка образа-каменюка серце давить,
зло тягарем на грішну душу тисне.
Прости всім зло, пробач образи, викинь камінь,
зітри із пам‘яті все зле і ненависне!

Та зможеш це зробити лиш тоді,
коли заповниш в серці пустоту, що утворилась.
Коли ти ціль завітну знайдеш у житті,
лише тоді зійде на тебе Божа милість!

Учитель зник, розтав за виднокраєм.
Зостався учень в цілковитій тиші.
Він відчував – тягар з душі спадає,
а серце б‘ється… легше і дзвінкіше.

Старайся зло зовсім не помічати,
щоб не вантажити собі і душу, й серце.
Та своєчасно всіх і все прощати –
щоб марно не носити…
переповнені відерця.

31.12.2015 – 01.01.2016