чому ся сонце, коли йде в йна?

От Романовой
чому сонце не сяє, коли мені сумно?
в хвилини тяжкі не буває тепла,
коли променів легких ховається жмуток.
чому сяє сонце, коли йде війна?

даремно. даремно шукати той спокій
у світлих промінцях десь на небесах.
вони – лише сміх непотрібний, жорстокий,
бо це вже не жарти. війна – це вже жах.

це вже біль головний, до нестями нестерпний,
це скажене тремтіння, безпомічний плач.
та чого ж ти все сяєш, чудовисько тепле?
схаменись бо, благаю. благаю, побач,

як вже людям набридли гіркі тії сльози,
як втрачати близьких не залишилось сил.
тож прошу тебе, сонечко, знищ всі морози
та промінням своїм від війни захисти.