Сiм катренiв про День народження

Олекса Оскорина
Нещасна дитина, яка отримує на вулиці більше тепла, ніж вдома...




Це янголятко із рудим волоссям довгим,
що по спині стікає , як вогненний водопад
сьогодні іменинниця. Вже сьомий рік причовгав!
І вкоротив її старий, пошарпаний халат.

Вона прокинулась, як тільки промінь світла
необережно вдарив у надтріснуте вікно.
Можливо тому мозку просто остогидло
розписувати сни казкові чарівною хной.

І він вже зажадав з реальності ту дозу,
прописану на кожен день, по ампулі, життям.
Кімната натягнулася нитками з тросу,
найменший шерех - стіни падають, мордобиття!

Та що вона в свої роки змінити може?
" Батьків не обирають" -
хтось, колись слова пролив.
То ж завжди чарки, чвари, крики, цокіт ложок
гризуть і забивають оклики її молитв.

Бувало й так, що батько зовсім не тверезий
візьме й буцне копитцем у тонке, мале плече.
Та що малій, вона, як наче поетеса,
зариється в кутку із папірцем. І не пече!

Прокинулась вона усміхнена ще з рання,
забувши зовсім про образи вчора що були.
Вона чекала ласку, щастя і вітання!
Щоб той гостряк застрягший,  вдома, врешті, округливсь.

Та де там! Все як і завжди! Той самий ранок,
Той " level", двоє левів , і думок гелікоптер.
Є батько. Матері немає. Є коханка.

І ще один нейрон наївного дитинства вмер!

* * *
Батьків не обирають...
Якщо життя - це пекло
ти вигнанець із раю...