Моделът Мълчание - Модель Молчание

Мария Шандуркова
Моделът “Мълчание“
                (Стихове от чекмеджето)
               
Започва сезонът на Мълчанието.
Онова неутрално състояние на духа,
от което се излиза
само чрез революция.

Ти ще мълчиш тук, аз там -
все едно къде - някъде в затвора,
                някъде на двора,
                някъде сред хора...
Започва сезонът на Мълчанието.
Не трябва да говоря.
Не трябва да говориш...
Само лудият - в градината -
                казва истината,
а всеки му обръща гръб.
(Не изпускайте лудите от лудниците!)

Започва сезонът на Мълчанието,
сезонът на усмивките
и тайните намигвания,
на ръкостискания
и на ударите в гръб...

Земята ни,
пренаселена от съвести, доблести и възторзи
ще мълчи,
наблюдавана от ония очи
на непознати летящи обекти.
Не дишайте!
Летящата слушалка е на сърцето ви.
Няма нужда да казвате болките.
Болестта се открива в Мълчание.
Дишайте, дишайте, но мълчете.
Лекарства няма да има.
Горчивите хапове свършиха.
Земята е разрязана диня.
Бомбите я разкъсаха.
Не си въобразявайте,
че имате приятели,
които ще ви спасят.
Телефони, касетофони,
дискотеки, аптеки
има за всеки -
заведения за антисамотници,
             антизатворници,
             антиеснафи,
             антисмъртни,
има различни варианти
                за спасение...
Но Хора няма.
Мълчанието е гробно
след взрива на емигрантската бомба.

1980    
Мария Шандуркова