I saw a murder -vers libre-

Наталья Ирвиш
I saw a murder long ago.
Then, as if waiting, on a chair
The silver fox was calmly sitting.
I knew him somehow; saw him somewhere;
But how I recognized him?
How?

His hair was no more grey at all.
His brains, like oatmeal, were on walls.
His eyeballs,
Covered in blood,
Were dangling out of orbits.
But on his mouth I saw a grin.

How all the memories, ideas
And all the stories that he knew
Became a dreadful viscous something?
Disgusting - even for a man.

But why his jaw,
Which was circumfused in that slime
And oily, sticky, staled blood,
Was gently smiling,
When I saw him killed?

And why the hell I even knew him?
Why I was shaking like a rabbit
Under the sight of eagle-owl?
Why even I was there?..

I didn't know. How could I tell?
And then I grinned.

***

Убийство видел я когда-то.
На кресле, словно ожидая,
Седой мужчина тихо восседал.
Его я знал и видел где-то,
Но как его узнал я?
Как?

Он не был более седым.
Его мозги - овсянка на стенах.
Его глаза,
Окрашенные кровью,
Свисали из глазниц.
Но на губах увидел я усмешку.

Как память и поток идей,
И всё, что он когда-то знал,
Вдруг стали жутким вязким нечто?
Отвратно и для человека.

Но почему же
Челюсть, что залита слизью
И масляной и липкой кровью
Столь мягко улыбалась,
Когда его я видел мёртвым?

И почему я знал его, однако?
И почему дрожал, как кролик
Под взглядом филина в ночи?
И почему вообще там был?..

Нет, я не знал. Как мог я знать?
Я ухмыльнулся.