Усi ми вiруючi люди

Игорь Шаповаленко
Усі ми віруючі люди – і відвідуємо храм.
Ми дякуємо Богу, любимо людей ми.
Так: хто дав право, перепрошую, нав'язувати нам,
У Бога віруючим, втілювати політичні всі брудні ідеї?

Шістнадцяте століття – уявляю – кожна із сім'ї –
По святах і неділях всі разом ішли до храму.
Були всі дружними – і називалися тоді
Одним-єдиним словом: християни.

Але настав тисяча шістсот шістдесят шостий рік –
У ті роки був на чолі Патріарх Нікон –
На Православ'я і Католицизм розділив
Він віруючих... І відокремилася кожна із домівок...

І це, скажу я, добрі люди, ще не все!
Ішли до храму християни Православної віри
У тисяча дев'ятсот вісімдесят восьмому, в святковий день...
А Патріарх, звичайно, у Москві був.

Єдиний на Русі Патріархат –
Це наша Канонічна Православна церква.
Богослужіння на старослов'янській мові – усі знають: "Отче Наш..."
І, думаю, тут усілякі суперечки недоречні...

Але у Києві священик Філарет –
Він відокремити парафіян замислив:
На українській мові всі Богослужіння – це, як трафарет.
Це Київський Патріархат – не Канонічний.

І що ми в результаті маємо? До чого ми прийшли?
Брудні політики нас, православних, зштовхують чолами.
Це в корені неправильна «затія», адже Бог у нас один!
Гріх ненавидіти й робити один одному погане!

І віра в Бога – духовне нам зростання і забарвлення несе.
Держава і політика... Як Ленін побажав нам...
Втручання в справи один одного – до доброго не призведе!
Ілліч сказав, щоб відокремити нам церкву від держави.

Неприпустимо православних нацьковувати один на одного й бажати зла!
Не лізьте із політикою ви у церковні справи!
У нас є Українська Православна Церква (так,
Саме Канонічна Церква є) Московського Патріархату!

15 січня 2016 року