Я дуже радий спiлкуванню з православними людьми

Игорь Шаповаленко
Я дуже радий спілкуванню з православними людьми.
Вони серйозні, скромні, доброзичливі, поганого не зроблять!
Але, звичайно, не подобається, що вони
Борця за справедливість – Леніна – не люблять.

Я чув від них неодноразово балачки,
Що ніби добре всім жилося при цараті.
А декабристи?.. А також згадайте ви
Дев'яте січня, рік тисяча дев'ятсот п’ятий…

Були всі віруючими – і відвідували Храм,
У школі всі вивчали Закон Божий…
Але пияцтво процвітало – тут і там!
Злодійство і подружня зрада… То чого же?

Повірте: Ленін не бажав розправи!
То що ж заповідав, що заподіяв Ленін?
Лиш… «Відокремити, – казав він, – церкву від держави,
І школу відокремити від церкви».

Не тільки комуністи, а й загарбники (і були жертви):
І гітлерівці, й варвари – всі руйнували храми, що є сили.
Але й у двадцять першому столітті – величні старовинні дерев'яні церкви
Руйнуються від часу, самі по собі, на території Росії…

Мені здається, глибоко в душі був Ленін православним…
І у Велику Вітчизняну – щоб запобігти пролиття багато крові –
Звернувсь до Патріарху сам товариш Сталін!
І почали відновлювати храми й будувати нові!

Щоб я вам не здавався голослівним – пригадаймо:
Провулок Другий Кооперативний (більш відомий як по вулиці Артема),
А також Храм на вулиці Інтернаціональній
У Ворошиловграді, друзі!.. Що: закриймо тему?

А про Хрущова не скажу нічого…
Він майже все поставив до гори ногами!
Космічну галузь він підняв. Але для нього не було чогось святого!
Він атеїст – і саме він продовжив руйнувати храми…

І на останок я скажу: давайте
Ми чесно відокремимо всі зерна від полови!
Бо в ті роки я був уже не малим –
У тисяча дев'ятсот вісімдесят дев'ятому закінчив школу.

Я пам'ятаю: добра і спокійна то була година!
Радянським людям всі дороги відкривались після школи…
Отже, для мене Ленін – це найчесніша людина!
І його я не дам образити ніколи!

16 січня 2016 року