Воля

Александр Бирзула
Застучали краплі в бубон
 Грай козаче... драна свитка
 Може знову приголубить
 Доля, мов продажна дівка.

 Мов продажна дівка... дражнить,
 Обіцяє та все бреше.
 Бийте в бубни каплі важко.
 Лиш щабель із піхов скрежет.

 Свитка драна, шапка з верхом,
 Підперезан мотузком.
 Та ще буде наше зверху,
 Або вкриють нас рядном.

 Не журись козаче, доля
 Привередлева Морана*.
 Обіцяє тільки волю,
 Та дарує біль та рани.

 Нам, за волю торгуватись,
 Не виходить пане-брате.
 До Морана ходять свати
 Долю в сестри залучити.

 Наша кров у келих ллється
 Напувати будем долю.
 Хто із смерттю не знається
 Той забути може волю.




*Морана або Мара, Морена - богиня Зіми та Смерті.