Сергей Михалков Заяц и Черепаха На эсперанто

Семен Вайнблат
Sergej Mihxalkov

Leporo kaj Testudo

       Fablo

Jen foje ie sub arbust’
Suferis de la febr’ Leporo.
Malsano ja ne estas oro:
Gxi tremis de la frost’, doloris gxia brust’,
Deliris gxi en sven’,  timeme kriis, gxemis.
En tiu temp’  Testud’ cxe la arbust’promenis
Kaj auxdis gxi: “La akvon.. lasta pet’…
Turnigxas mia kap’…mi mem gxisiri provis…
Apude estas la laget’…”
Cxu la Testud’ al pet’ rifuzi povis?
Post unu hor’ la dua pasis hor’,
Post tria la Lepor’  tumultis,
Atendas, tremas en angor’.
Forestas la Testud’. Kaj malsanul’ insultis:
“Jen acxa  kombilet’! Jen osta filinet’!
Forgesis, certe, vi pri mia pet’!
Nu kien vi, sencerba,  iris?
Almenaux gluton povas doni vi?”
“Ho, ne insultu, frat’ – Testud malauxte diris.
“Nu, fine venis vi! – kun gxoj’ Lepor’ ekspiris.
“Ho, ne, Strambul’, nur  ti- i –en  iras mi…”

                ***
Testudojn multajn do atendas, certe, ni.
La urgxan helpon ni atendas – jen konklud’.
Sed ofte nia viv’ dependas de Testud’.

Перевод на эсперанто Семёна Вайнблата



Сергей Михалков

Заяц и Черепаха

      Басня

Однажды где-то под кустом
Свалила Зайца лихорадка.
Болеть, известно, как не сладко:
То бьет озноб его, то пот с него ручьем,
Он бредит в забытьи, зовет кого-то в страхе...
Случилось на него наткнуться Черепахе.
Вот Заяц к ней: «Голубушка... воды...
Кружится голова... Нет сил моих подняться,
А тут рукой подать — пруды!»
Как Черепахе было отказаться?..
Вот минул час, за ним пошел другой,
За третьим начало смеркаться,—
Всё Черепаху ждет Косой.
Всё нет и нет ее. И стал больной ругаться:
«Вот чертов гребешок! Вот костяная дочь!
Попутал бес просить тебя помочь!
Куда же ты запропастилась?
Глоток воды, поди, уж сутки жду...»
«Ты что ругаешься?» — Трава зашевелилась.
«Ну, наконец, пришла,— вздохнул больной.-           Явилась!»—                «Да нет, Косой, еще туда-а иду...»
                ________

Я многих Черепах имею здесь в виду.
Нам помощь скорая подчас нужна в делах,
Но горе, коль она в руках
                у Черепах!