Допрос

Валентин Серых
Допит

В  сусіда  згоріла  хата.
Попелом  все  занесло.
Дуже  велика  втрата.
Слідчий   приїхав  в  село.

Ім;я   та  по батькові  зразу.
І  сказаному  услід:
«Чи  знає  Іван  де  зараз 
Його  погорілий   сусід?»

Іван  протверезився  врешті.
І   зразу  його  «понесло:
«Знаю.   Поїхав  до  тещі
У   сусіднє   село»

«Чи  знає   Іван,  що  горіло?
Кажуть,  палали  дрОва»
Іван   відбивається  вміло:
«Так  сіно   чадить  і  солома».

Питають: «Де  був  Іван,
Чому  не  прийшов  заливати?»
«Я  тільки  корову  загнав
І  в  хату  пішов  почивати».

«А   де  ж  та  корова  була,
Бо  рано-уранці  горіло?»
«Вона  до   сусіда  пішла
Покуштувати  сіна».

«Отак,  узяла  і  пішла?
Вона  ж  під  замком  сиділа».
«Геть  усі  двері  знесла,
Бо  їсти  давно  хотіла».

«І   де  вона  ще  побувала?»-
Продовжує   слідчий  вміло.
«Біля   копиці  стояла.
Жувала  те  кляте  сіно».

«Корова  від  вас  не  таїлась.
ПодАлись  додому   хутко?» 
«Ні.   Почекав,  як  наїлась,
Поки  допалив  самокрутку».

"У,  ледацюго   клятий!
Що  нам  з   тобою  робити?
Навіщо   спалив   чужу  хату?»
« А що,  мав  свою  спалити?»