Есть люди.. Имантс Зиедонис

Валентина Силава
Ir taadi cilveeki - sirds loti dzilji.
Liekas, ka sirds vinjiem nemaz nav.
Vai vini ljauni? Vai vini miilji?
Kad vinji smejas? Un kad vinji raud?

Tev likaas - veetraam tu pasauli sedzi.
Zhilbinoss prieks un liidz saapeem ass!
Aiziet un paariet, un veelaak tik redzi -
Tas jau veel nebija it nekas.

Ir taadi cilveeki - sirds loti dzilji.
Liekas, nekaa vini neapjauzh,
Bet pashaa dzilumaa miilestiiba
Nobraaztaam rokaam akmenjus lauzh.

Nobraaztaam rokaam, bez viena vaarda
Akmenjus salauzh un akmenjus shkelj.
Uzcel sev pasauli, sagaazh, aarda,
Nojauc un atkal no jauna celj.

Kur ir tavs "miilu", un kur ir tavs "gribu"?
Kur it tavs koks, un kur ir tavs zars?
Kur ir tavs celjsh uz bezgaliibu?
Kur ir tavs arkls, kas tevi ars?

Kas tev ir draugi, un kas tev ir miili?
Tu jau nemaz pats to neapjaud.
Ir taadi cilveeki - sirds dzilji, dzilji
Smejas par tevi
Un par tevi raud.

******
Есть люди- сердцем очень глубокие,
Словно отсутствуют у них сердца.
Злые они? А может добрые?
Когда смеются? И плачут когда?

Кажется вихрем несёшься по жизни.
Радость, как молния, - боль, острота!
Приходит – уходит. Взамен остаётся
Лишь опустошенность, пустота.

Есть люди- сердцем очень глубокие.
Но вот совсем не умеют жить.
А в глубине той – руки до крови
Любовь их умеет «камни дробить»

Содраны руки, молча, без слов
Колет камни, дробит в прах
Мир создаст и разрушит любовь,
Снова себе мир новый создаст.

Твоё где «люблю», твоё где «хочу»?
Где твоё дерево, ветвь твоя?
Путь в бесконечность тебе ль по плечу?
И где твой плуг, что вспашет тебя?

Кто тебе друг и кто любит тебя?
Трудно понять, когда чувства прячут.
Есть люди с сердцем - одна глубина
Они о тебе и смеются
И плачут.