Кынд черу-й фэрэ флорь...

Максимус Михайлов
Ярна н-а ынтырзият нич пе-ун минут,
Унде ну те уйць, де цэрм ну дай, е алб.
Ымбрак скурта веке, пе друмул куноскут
Вин ла тине сэ-ць дестэйнуй ун вис далб.

Зилеле се дук ын грабэ, нопциле-с лунжь,
Ла масэ привинду-ць позеле ку женеле уде
Адорм, нимеринд ын копилэрия ку соаре, ку фулжь,
Унде арипа та де невой ши алармэ м-аскунде.

О флоаре ай фост дин челе май фрумоасе,
Кипул тэу ши азь ымь збоарэ прин минте.
Ал патруля ан время ку сыргуинцэ коасе,
Де кынд деспэрциря читисе амареле кувинте.

Штиу, кынд ноаптя негуриле-шь аштерне,
Кынд черу-й фэрэ флорь ши ярна фэина черне.
Ын мантие албастрэ, пе-арипеле унуй нор,
Ла мине ши фрате ка ун ынжер, агале, коборь.

Нукул ыць ынтинде мынуца, сэ ну лунечь,
Кэсуца дескиде окий ши те салутэ калд.
Те ашезь алэтурь, прин аминтирь тречь,
Атунч инима-ць плэпындэ се сфармэ де гард…

Образул дулче ал фрэциорулуй куминте
Сэруць, ыл акоперь ши яй албумул де-алэтурь.
Ел те-аштепта, ышь адучя де тине аминте.
Вину-й прин сомн, ка обида, дуреря сэ-й мэтурь.

Кынд дин фиреле зорилор диминяца кроеште
Зиуа, ту диспарь, лэсынд парфумул ымбэтэтор.
Ярэшь гынду-мь неастымпэрат орбеште,
Ярэшь каут каля дин мий, ла ал копилэрией извор.

Ну-й нимень пе друм ши нимень ын чимитир.
Абя рэзбат, чориле пе кренжь паркэ се мирэ.
Арункэ плапума де цэрынэ ла о парте, скоалэ,
Венисе-мь, мамэ, плынг, инима ми-й нягрэ ка смоала.

Кум сэ гэсеск норокул аскунс?
Те-ай дус, кынд рамура-ць ынфлоря, ну мь-ай рэспунс.
Ынфрунт пе тоате, пе дор ну-л пот амэжи,
Ел се мэреште ка дупэ плоае рыул, ку орьче зи.