Каса пэринтяскэ

Максимус Михайлов
Ми-й дор де каса пэринтяскэ,
  Де умбра нукулуй ын поартэ.
Мыца се май плимбэ прин оградэ?
  Дормя ку мине кындва пе ватрэ...

Ми-й дор де бусуйокул дин грэдинэ,
  Миросу-й мэ ымбэта ка винул.
Н-аскунд,лукрам ка о албинэ,
  Апой ку арипа тэям сенинул.

Дин плутэ конструям корэбий,
  Дорям ку фрателе сэ фим маринарь.
Фэрымитурь пуням пентру врэбий,
  Адунасе ынкэ-ун шир де ань ачей стежарь.

Пе апе кургэтоаре ле дэдям друмул,
  Се дучяй сэ кэлэторяскэ прин цэрь.
Норий дин урма лор се топяу ка фумул,
  Копилэрия треку ка вынтул пе кэрэрь...

Дин копакул времий с-ау скутурат аний,
  Чей май фражезь ши чей май скумпь,
Сэ-й ынторк ну мь-ор ажута нич баний,
  Нич ну-й рост сэ мэ вайкэр,сэ урл ка ун луп.

Ей ну мь-ау адус флувиул дорит,
  Ну м-ам скэлдат ын стеле.
Каля де ла рэсэрит пын-ла асфинцит,
  Ау лунжит-о ку зиле плойасе,греле.

Тырзие ноапте-й акума,о фоае
  Каут принтре фоиле скрисе.
Де мериаде де тайне черул се-ндоае,
  Ыншир пе рынд аскунселе висе.

Пе приспэ тата штиу:медитязэ,
  Пэру-й далб ка ярна дялул.
Мама аштяптэ сэ се-нтоаркэ раза...
  Дин ладэ каутэ-шь шалул.

Ам сэ рэзбат,дин мыниле лумий
  Фужи-вой,ын унгерул унде дой пэринць
М-аштяптэ ка бутучий тоамна-н вий.
  Ам сэ-й купринд ла пьепт,кэ-с сфинць.

Каса пэринтяскэ морала мь-а чити,
  Аскулта-о-вой ку капул аплекат.
Мама ку глас слэбуц м-а линишти,
  Еу ынтреба-о-вой:,,Че-ам кэпэтат?''