Ла Оприре

Максимус Михайлов
Ла оприре дой ындрэгостиць вэд окий мей,
Фетица привеште ынтр-о парте,бэяту-н алта.
Вынтул суфлэ цинтит,кад флориле де тей...
Доуэ инимь че обидэ,че дурере-акума поартэ?
                Ей ынкэ-с тинерей!

Ын пэру-й моале,де аур,ынкылчит се ласэ
Флорь жингаше,мироситоаре,еа стэ мутэ.
Привеште ын депэртаре,ел вынтул аскултэ.
О привеште дин урмэ.Че копилицэ фрумоасэ!
                О режинэ радиоасэ!               

Еа-й рэнитэ ка о пасэре де-о сэжятэ де фьер,
Еа-й ынжоситэ-н фаца приетенилор луй дражь,
Акума-н минтя ей тоате гындуриле буне пьер,
Акума лакримь фербинць алунекэ пе ай ей ображь.
                Ымпакэ-й,домнуле,чер!

Еа вря:сэ збоаре ынтр-ун лок нештиут де ниме,
С-аскулте мурмурул апей суб черул плин ку стеле,
Луна с-о куприндэ,с-аскулте кынтече де ынжереле,
Сэ ардэ пе ун пик ка о лумынаре-н ынтуничиме,
                Ка мэргэритару-н адынчиме!             

Ел ну штие,кум сэ-й лэмуряскэ,че сэ факэ акума:
Ын женунь сэ кадэ сау сэ-й фэгэдуяскэ,кэ ничкынд
Ну ва жигни-о,аскулта-о-ва етерн ка пе луна
Че-й да сфатурь,кынд збура ла еа ка ун сфынт?
                Еа-л аскулта-нтотдяуна!   

Cфэдиту-с-ау,спусесе кувинте ка пелинул амаре,
Ел виновату-й,ел рэсколисе пынэ ла дурере.
Инима-й се ваерэ,сэ факэ примул пас чере,
С-априндэ пе фаца-й фиравэ доритул соаре!
                Омул фэрэ драгосте пьере!

Скузэ-мэ,те рог,о,пряфрумоасо,скузэ-мэ,те рог!
Еу-с виноватул ши нумай еу,ту ешть куратэ
Ка о зынэ ку пьепту плин ку висе,яртэ
Лимба-мь,ну мэ пэрэси,уска-мэ-вой пе лок
                Ка ун букет де бусуйок!

Яртэ-мэ,фост-ам фьербинте,акума мь-ам дат сяма,
Че дурере,че обидэ ць-ам причинуит ну демулт!
Яртэ-мэ,фетицэ плэпындэ,еу ам сэ те-аскулт!
Плека-вей акума,кэдя-вой жос ка нэфрама...
                Плека-вой,унде-й мама...

Ку бэцул рэсколеште колбул ын депэртэрь вынтул
Ка фулжерул кэзут ын очеан,рэсколинду-й тэчеря.
Юбиць фэрэ грешель,ну рэниць шь-атунч сфынтул
Амор дуче-ва пе арипиле-й,унде ну-й дуреря...
                Унде-й армониос рэсэритул!