9 МАЙ

Максимус Михайлов
Ку мына трудитэ ышь штерже фаца,ку бразде трасе
Де время,че-нтрасе ши-н кася луй микэ,дин валя-повесте...
Медалииле луческ де ла разеле соарелуй,каре-й коасе
Зиле фэрэ норь негри,дар пын-а ажунже ла ачастэ повесте,
Ел вэзу кум с-а рупт бомба лынгэ приетен,кум фяра ындрэзняцэ
Виня ка шерпеле фэрэ тямэ,доринд сэ нимичяскэ,ын фок
С-арунче фрунзеле ши фиреле де ярбэ,пентру цара мэряцэ
Ел сэри ын атак ку тоций,н-а дат ынапой й-а мерс,норок
Авусе,кэ де пе кымпия чея рошие,ка амургул еши доар ку ранэ.

Бэусе ку тоций пынэ ла фунд апа ку глод дин кана
Уржией,че се-мпрэштия ка тоамна,кынд вынтул ымпрэштие
Сэмынца прин луме,рана ынвели к-о фрунзэ арэмие...
Ка пе парале кум стрынже богаташул,стрынже аний
Бэтрына пе каре н-о аштяптэ нимень,кулеже ветераний
Дин рындуриле ноастре,лэсынду-не монументе,повестирь,
Поезий,каре адук лакримь,ынфрикошаря,ынтристаря..
Ел ымбрэкасе мантауа,пэстратэ ын дулапул ку аминтирь,
О ымбрэка азь ынчет,ынгындурат лынгэ ферястрэ ка маря.
Се приви ын оглиндэ,апой еши де мынэ ку непоцика.

Пе чер,ын черкурь лине збура,рекоша рындуника...
Ажунс ла монумент,чити ачей дурере ярэшь прин фокул вешник...
Фемея-й плекэ ла бисерикэ,сэ пунэ о лумынаре ын сфешник.
Деспринсе мына де мына непоцикэй ши-а алиният...
Че-а вэзут сэ ну вадэ нич чел прост,нич чел дештепт.
Арцарий пентр-о клипэ ау терминат комуникаря ку вынтул...
9 май-зи триумфэтоаре,зи ку дурере,зи кынд плынже тот пэмынтул!