Предсмертный монолог

Анатолий Загравенко
    Передсмертний монолог

Тож вислухай, незграбний Командоре,
що перед смертю скаже дон Жуан.
Допоки зиркав ти незрушним зором,
я встиг допити свій медовий жбан.

Надарувався ворожиськам кревним
смертей і ран із шпагою в руці.
В самої недоторки королеви
вогніє мій цілунок на щоці.

Якщо й умру, воскресну все ж потому,
затям це у камінній голові.
Я той, що жив і діяв по-земному.
Жага у молодій моїй крові.

Нащо тобі здалася вірність Анни?
Щоб самолюбство тішить крем’яне?
Я ж уст її пізнав солодку рану
і пестив тіло ніжно-осяйне.

На неї в тебе паперове право.
Ти ж, мертвий, любиш влади ненасить.
Я тим коханої не обезславив,
що виніс із темниці під блакить.

Я сповнений зухвалості й бравади,
народжений для подвигів і втіх.
Та це ж такі цілком природні вади,
що все те важко визнати за гріх.

Моїм ім’ям живе кохана донна.
А я ще більш обожнюю її.
Що, Командоре, вічність многотонна,
як  ранять співом  смертні солов’ї?