Распродажа воспоминаний. Красимир Тенев, пер. в бо

Ольга Борисова Гура
РАЗПРОДАЖБА НА СПОМЕНИ

 На уличка тиха далеч от пазара,
под склопа на цъфнали млади липи,
старица, изпита от болест коварна,
с тояжка едва на крака се крепи.

На пейката своите книги продава.
Животът й явно съвсем не е лек.
По пладне асфалтът е жива жарава,
край нея почти не припарва човек.

Поспрях се, реликвите нейни погледнах —
известни заглавия, ниски цени.
Духовно богата бе в своята бедност.
Прикани ме: „Виж, тези три, погледни! —

Трилогия, ето, вземи... на Беляев...
Пък аз за лекарства ще спастря пари...
Тя, моята... ясно е... вече се знае...
Но пустата болка така ме мори...”

Познах я. Гласът й бе плътен, отчетлив.
Припомних си, сякаш на бавен каданс
видях я — пак млада, а ние — момчета,
девойки на чинове...Нейният клас...

Две орбити мътни очите й днес са,
в тях сетна надежда дори не гнезди.
А как рецитираше! — бе поетеса
и знойна красавица, помня преди...

Оставих й смачкани двадесет лева...
... На първата страница после чета:
„На моята мила съпруга Елена,
честита годишнина! Трийсет лета!”

РАСПРОДАЖА ВОСПОМИНАНИЙ

На улочке тихой вдали от базара,
под липой цветущей старушка стоит.
Она от болезни коварной устала.
Оперлась на палку, несчастна на вид.

А рядом скамейка и книги - рядами,
она продает их. Ей не на что жить…
Асфальт раскалился и пышет углями
и пусто вокруг, не единой души.

Стою и смотрю на её раритеты –
названья знакомы, ничтожна цена.
Духовно богата, успел я отметить.
«Взгляните на три!» - предложила она.

«Трилогия это… Возьмите… Беляев…
Нужны на лекарства мне деньги опять…
Мои эти книги… И каждый здесь знает…
Но боль изнутри продолжает терзать…»

А голос её, как и прежде, был звонкий…
И вдруг я увидел, как в фильме немом:
она – молодая, за партой - девчонки
и мы – мальчуганы… Она за столом…

Две мутных орбиты глаза те сегодня, 
и малой надежды  в них нынче уж нет.
Была поэтессой по воле Господней,
красавицей знойной слыла много лет…

Оставил измятых я двадцать ей левов…
… На первой странице читаю потом:
«Супруге Елене,  моей королеве,
В твой день юбилея! С душевным  теплом!»

Страничка автора:http://www.stihi.ru/avtor/maistora