Художник

Надежда Крайнюк
5 серпня 2016 року — 172 роки
з дня народження великого  художника
Іллі Юхимовича Рєпіна
 
Чугуївська земля неначе знала – 
Давно чекала  Рєпіних рідню.
І звістка незабаром пролунала:
Дитя під світлом Божого вогню

З’явилось… Сина мати сповивала
В  хатині, що на березі Донця,
Нова зоря над річкою вставала,
Зоря талановитого митця.

Радів Донець, щось шепотів дитині,
І зорі усміхались навсібіч.
Малюнки на небеснім  палантині
Серпнева розмальовувала ніч.

Малинівські зелені оксамити, 
Широкий, древній Сіверський Донець,
І повінь, аж до  обрію розлиту –
Усе це бачив молодий митець.

Але його вражали більше люди,
Події та сюжети із життя.
Знаходив для картин об'єкти всюди.
В шедеврах — крик душі і почуття.

Життя Іллі — справжнісінька палітра,
З якої фарби клав на полотно.
Його картини — чистий подих вітру,
В той давній час відчинене вікно.

Не за хабар став Рєпін знаменитим,
За Божий дар, за працю, за талант.
Навіки залишився він великим,
В мистецтві, безперечно, він — гігант.

 
8. 08 2016 рік
Ілюстрація автопортрету І. Ю. Рєпіна
взята з інтернету