Земя - Земля

Мария Шандуркова
ЗЕМЯ

По пътища от топъл чернозем
събирах класове на радост.
Пшениците люляха покрай мен
във златна люлка хляба.
Едно зърно остана в мен,
сълза от твоя чернозем.

Преминах през поля от цвят.
От рози, мента, лавандула
събирах сладък аромат
и пити медени сънувах.
И цвят, и хубост са във мен,
земя, от твоя чернозем.

Орлово гняздо ме роди.
И Шипка в свойта слава
като орлица-майка бди
за стъпките ми по жарава...
България остана в мен,
завет от твоя чернозем!

Мария Шандуркова
Изображение "Шипка" - "Орлово гняздо"