Олесь Гончар, Жара в горах. Пер с укр

Виталий Карпов
Мать - Отчизна, для нас подними
Тучи чёрные, что так далёки.
На безводье потрескались мы,
Будто камни
                на солнцепёке.

Мать - Отчизна, пришли издали,
Нам отваги, а лучше – терпенья.
Почернели орлята твои
От жары
                до изнеможенья!

И вставала одна из Днепра,
А вторая – плыла по Дунаю.
Мать какую, какую сестра
Присылала –
                точно не знаю…
                05.09.16
---------------------------
Олесь Гончар – Спека в горах

Батьківщино, для нас підійми
Чорну хмару далеку.
На безводді потріскались ми,
Ніби камінь у спеку.

Батьківщино, здалека пошли,
Нам терпіння й відваги.
Потемніли твої соколи
У горах від знемоги!

І вставала одна з-за Дніпра,
А друга — із Дунаю.
Котру мати, а котру сестра
Посилала — не знаю…
                1944