Башламиш

Рашид Азизов 2
БАШЛАМИШ

Инкарвали апIуракIан башламиш,
Дярякъди фицдар йигъар кьяляхъ хъимиш.
Зирег кIахънивалин фагьум утармиш,
ШулайкIан инанмиш'валкан башламиш?

Кефер дюргънукьан эдеб зат зярб шулдар,
КIваантIан буйругъвал - буюр башламиш!
Хияларин жюрйир кьатI'иди гъуздар,
Ачмиш цIаркьаригъян шлуган башламиш.

УчIру ккятIялхъбу гъвалахъ хъайир зягьлу
Гъапишра, гъяниб йибхь башламиш.
Гирнар, аьзаб мабхан келле ягьлу,
Медениятдин яв жилгъйир башламиш!

Меэлди дариз рябкъруб гьам ражари,
Камаллувал чIабкIураш ихь бажари.
Шубар намуслу шулаш ихь ужугъари,
Башламиш'вал ву хьуз гъюрай йигъари.

Низами натижйири кIвак кучруган,
Гьякьяр хам гъидкьариккан ккудучIвруган,
Жибариъ хъасиндиз гъир'ят убкруган,
Башламиш шулуза зу цIийи кIултIан.

Рякъ-раж даривалдиин илчIихаян,
Аьдат дар кIури ушв хъучIубхурамиш,
Зарбар барбатI апIури кичIихаян,
Бегьерариз хурдар. Хайирвал - башламиш!

Гьавазурди каркар ккидисурамиш,
ГьакIай уьмриз дигиш'валар хурамиш,
Рябкъюрадарнуз, яв бегьерар битмиш
Шулайиб хушлу яшайишдиъ башламиш?

Наслариз акушваз жилгъйир ккидирчну,
Дурарин ужагъ гъапIунва башламиш.
ХатIакрарин кьюкьяр пиннайикк ккирчну,
ТIябат аьмамдилан ккебгъва - башламиш.

Жикъи ччивар ккиршрайи жигьиларикк,
Фагьумсузвалин къашкъайикк ккучIврайи.
Жвуван тербияйин дерин жиларикк
Башламиш'вал кка кIваъ хъугъвал тIапIрайи.

Харжар - харабатар жандиз гъюрадар,
Башламиш'вализ умудвал тувишра.
ЦIигьинч кIарбариз марццивал туврадар,
Аьзиятди башламиш хъючIюбхишра.