Зегьметнакан мяъли

Рашид Азизов 2
ЗЕГЬМЕТНАКАН МЯЪЛИ
(Шикил)

"ГъапIури ипIур, дарапIури дирипIур", гъапну кIур алабхъу халкьди ва гъи думу
           Табасарандин машгьур, илтIибкIнакIур зурба мисалназ такабур.
Мидин гьякьнаан чухсагъул йиз абйириз гьамдиинди ччивар гъиту чпин хъугъваликан!
Гьаз мисалназ илтIикIну му гафар?
Дарш тум ккидипуйин табасарандиин алархьну муслимистари?
Инсанарин гъянаъ ибчIвну иблис, аьраб халкь дапIну чаз мютIюгъ, гьюжум гъапIну
           табасарандиинна, Исайин табшуругъар апIруган тамам.
Чпин дин дебккну дурари, гьякь Аллагь халкьарин арайиан терг апIуз гъитри.
Хъа йиз табасаран мютIюгъ гъабхьундар иблисдиз.
Ва дурари чпин Рабби масу тувундар.
Гьаддиз му гафар Заанурин халкьди гъюрхну чпин абйирин мисалси, зегьметниинди
           инсан шлуган уткан, диначйириккан апIруган азад.
Зегьметнакан апIурхьа мяъли гъи, гъипIури - ипIур, дарапIури - дирипIур кIури,
           авадан ишри ихь уьмрар хъана артухъ ад шлуси Агъайин Балин.
ГъапIурин ипIура дарапIури!
ИпIрур шула дарапIур гъапIурин - гьамдикан шула мяъли гъи, хъял, аьмал улариъ
           убхьури мундарин тмундарикан!
Зегьметнакан мяъли апIура ипIрудари!..
Зегьметнакан мяъли апIура дарапIрудари!...
АдрацIди, апIрударра гъяъра гъярхьуз, чпин тямягьяриз...
           аьгъяди гьамци шулайиб вари, гъапнийи Исайи му дюн'яйиз!